Αρχή / Αρχική Σελίδα / Διαβητικό Πόδι: Χρήσιμες Πληροφορίες

Διαβητικό Πόδι: Χρήσιμες Πληροφορίες

Επιμέλεια: Στέλλα Παπαχρήστου, Ειδική παθολόγος, MD, MSc, PhD, King’s College Hospital, London

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη. Ως διαβητικό πόδι ορίζεται το πόδι των διαβητικών ατόμων που έχει βλάβες κάτω από τους αστραγάλους. Οφείλεται σε ένα ή περισσότερα από τα εξής: βλάβη των νευρικών ινών στα τελικά τμήματα των ποδιών (διαβητική νευροπάθεια), μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια (αρτηριοπάθεια) και λοιμώξεις (μολύνσεις). Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια διευκολύνει τους τραυματισμούς και ταυτόχρονα δυσκολεύει την επούλωσή τους. Η βλάβη των νευρικών ινών επίσης διευκολύνει τους τραυματισμούς, γατί ελαττώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε το ζεστό, το κρύο, τα μυτερά αντικείμενα, το στραβοπάτημα κλπ. Αν δημιουργηθεί έλκος, ιδίως αν χρονίσει, κινδυνεύει να μολυνθεί, δυσκολεύοντας περαιτέρω την επούλωση.

Η πιο τυπική βλάβη είναι το έλκος (πληγή) στα σημεία πίεσης ή στην περιφέρεια του ποδιού. Γι’ αυτόν το λόγο, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους από μια πληγή ή μια διαφορετική νέα βλάβη στα πόδια τους. Ακόμα και οι τύλοι (κάλοι), οι φουσκάλες και άλλες βλάβες μπορεί προοδευτικά να οδηγήσουν σε επικίνδυνες πληγές. Οι βλάβες είναι πιο επικίνδυνες, όταν το σχήμα του έλκους είναι ανώμαλο, όταν υπάρχει πόνος ή δύσοσμη εκροή ή όταν το πόδι είναι παγωμένο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβητικού ποδιού αυξάνεται σε άτομα με ιστορικό έλκους ή ακρωτηριασμού, κακή γλυκαιμική ρύθμιση, μειωμένη όραση (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) λόγω της οποίας τα άτομα σε διαβήτη είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς και δεν διαπιστώνουν εγκαίρως βλάβες στα πόδια τους και σε άτομα τα οποία φέρουν χρόνιες παραμορφώσεις του ποδιού όπως σφυροδακτυλία και γαμψοδακτυλία.

Με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και εκπαίδευσης μπορούμε να πετύχουμε να μειωθεί ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ιατρική εξέταση επιτρέπει την αξιολόγηση της αιμάτωσης των κάτω άκρων καθώς και της νευροπάθειας και των αλλοιώσεων που μπορεί να έχει ο ασθενής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στην εξέλιξη των απεικονιστικών εξετάσεων το οποίο δίνει τη δυνατότητα  για έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

 

  1. Edmonds M, Manu C, Vas P. The current burden of diabetic foot disease. J Clin Orthop Trauma. 2021 Feb
  2. Papatheodorou K, Banach M, Edmonds M, Papanas N, Papazoglou D. Complications of Diabetes. J Diabetes Res. 2015
Top