Πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard έδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε δύο ή περισσότερες μερίδες καρύδια την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα καρύδια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σε αρκετές μελέτες έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περίπου 138.000 γυναίκες, ηλικίας 35 ως 77 ετών, που έλαβαν μέρος σε δύο μεγάλες μελέτες κοορτής διάρκειας 10 ετών. Στην αρχή της παρακολούθησης καμία από τις γυναίκες δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η κατανάλωση καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών, καθώς και η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη εκτιμήθηκε με ειδικά ερωτηματολόγια.
Περίπου 5.900 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια παρακολούθησης. Η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων καρυδιών την εβδομάδα (1 μερίδα = 28gr καρύδια) σχετίστηκε με 21% και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη πριν και μετά τη διόρθωση ως προς το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ, body mass index) αντίστοιχα.
Οι ερευνητές καταλήγουν τονίζοντας τη σημασία της κατανάλωσης ξηρών καρπών, και ιδιαίτερα καρυδιών, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του Journal of Nutrition.
Walnut consumption is associated with lower risk of type 2 diabetes in women.
Pan A, Sun Q, Manson JE, Willett WC, Hu FB.
Journal of Nutrition. 2013 Apr;143(4):512-8. doi: 10.3945/jn.112.172171. Epub 2013 Feb 20.
Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.