Τα άτομα με προδιαβήτη θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων με μόνο 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα για ένα χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου αίματος είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί ο σακχαρώδης διαβήτης.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 9.300 ενήλικες, οι οποίοι είχαν παθολογική ανοχή στη γλυκόζη, μια μορφή προδιαβήτη, και καρδιαγγειακή νόσο ή τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ζωής με σκοπό την απώλεια βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Στην αρχή και στο τέλος του πρώτου χρόνου της μελέτης καταγράφηκε η φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τη χρήση ενός βηματόμετρου. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ατόμων ήταν 6 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια) και η καρδιαγγειακή θνητότητα.
Μετά την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος, του καπνίσματος, της διατροφής και της χρήσης φαρμάκων, οι ερευνητές βρήκαν ότι η φυσική δραστηριότητα στην αρχή της μελέτης, και συγκεκριμένα κάθε 2000 βήματα την ημέρα, σχετιζόταν με 10% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στο τέλος του πρώτου χρόνου της μελέτης μείωσε επιπλέον κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αυξάνοντας απλά τον αριθμό των βημάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος ενός ατόμου.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Lancet.
Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis.
Yates T1, Haffner SM2, Schulte PJ3, Thomas L3, Huffman KM3, Bales CW4, Califf RM3, Holman RR5, McMurray JJ6, Bethel MA5, Tuomilehto J7, Davies MJ8, Kraus WE3.
Lancet. 2013 Dec 19. pii: S0140-6736(13)62061-9. doi: 10.1016/S0140-6736(13)62061-9. [Epub ahead of print]
Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.