Ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αυξάνει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.
Ερευνητές από τη Βοστώνη πραγματοποίησαν μια διασταυρούμενη μελέτη σε 7 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με σκοπό να συγκρίνουν τον έλεγχο της γλυκόζης κατά τη διάρκεια 18 ωρών μετά τη λήψη ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή μετά τη λήψη ενός γεύματος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ίδια περιεκτικότητα όμως σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.
Παρά τις σημαντικές διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των 7 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από το γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά απαιτήθηκαν σημαντικά περισσότερες μονάδες ινσουλίνης σε σύγκριση με τις απαιτήσεις μετά από το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύμα (12.6 ± 1.9 μονάδες έναντι 9.0 ± 1.3 μονάδες ινσουλίνης). Ωστόσο, ακόμη και με τις επιπλέον μονάδες ινσουλίνης, το γεύμα με υψηλά λιπαρά προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου αίματος σε σύγκριση με το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τους περιορισμούς της τρέχουσας προσέγγισης με βάση τους υδατάνθρακες για τον υπολογισμό της προγευματικής δόσης ινσουλίνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για αναπτυχθούν και να επικυρωθούν εναλλακτικοί αλγόριθμοι δοσολογίας ινσουλίνης για τα λιπαρά γεύματα.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Νοεμβρίου του Diabetes Care.
Dietary Fat Acutely Increases Glucose Concentrations and Insulin Requirements in Patients With Type 1 Diabetes: Implications for carbohydrate-based bolus dose calculation and intensive diabetes management.
Wolpert HA, Atakov-Castillo A, Smith SA, Steil GM.
Diabetes Care. 2012 Nov 27. [Epub ahead of print]
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.