Αρχή / Αρχική Σελίδα / Τα λαχανικά στην καλοκαιρινή διατροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τα λαχανικά στην καλοκαιρινή διατροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη

Αρσένου Ελευθερία, Κωστούλα Βαρβάρα, Λυμπεροπούλου Ειρήνη

Επιβλέποντας διαιτολόγος: Χάρης Δημοσθενόπουλος

Τμήμα Διατροφής, ΓΝΑ Λαϊκό

Η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη περιλαμβάνει προσεκτικές διατροφικές επιλογές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενσωμάτωση λαχανικών που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα καλοκαιρινά λαχανικά, με την αφθονία τους σε θρεπτικά συστατικά, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ειδικότερα, εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη προκαλούν πιο αργή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διαχείριση του διαβήτη. Επιπλέον όσο αφορά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φαίνεται ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα προάγουν τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους που είναι σημαντικό για τον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ακόμα τα λαχανικά εποχής είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη συνολική υγεία και υποστηρίζουν τις σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του μεταβολισμού της γλυκόζης. Τέλος, λόγω του χαμηλού θερμιδικού φορτίου και της μειωμένης περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθίστανται ιδανικά για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στον Πίνακα 1 συνοψίζονται τα εποχιακά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Τα λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, οι μπάμιες και το μπριάμ, αποτελούν βασικό μέρος της ελληνικής διατροφής. Για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, η κατανάλωση λαδερών μπορεί να είναι ωφέλιμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και των χαμηλών τους θερμίδων. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα λαχανικά προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προσθέσει ανεπιθύμητες θερμίδες. Συνολικά, τα λαδερά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο σε μια ισορροπημένη διατροφή για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, συμβάλλοντας στην καλή ρύθμιση του γλυκαιμικού ελέγχου. Στον Πίνακα 2 συνοψίζονται τα λαδερά γεύματα και η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση λαχανικών και λαδερών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Τα λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ τα θρεπτικά συστατικά, που προσφέρουν, συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνολικής υγείας. Τα λαδερά φαγητά, με τη σωστή χρήση ελαιολάδου και την επιλογή φρέσκων, εποχιακών λαχανικών, μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας γεύση και υγεία. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε με προσοχή τα συστατικά και τις ποσότητες, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας και να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΟΧΗΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

(g/100g προϊόντος)

ΣΑΚΧΑΡΑ

(g/100g προϊόντος)

ΑΓΓΟΥΡΙ 2.16 1.38
ΑΡΑΚΑΣ 14.4 5.67
ΒΛΗΤΑ 4.11
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 75.2 6.47
ΚΑΡΟΤΟ (ωμό/βρασμένο) 9.58/8.22 4.74/3.45
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ (βρασμένα) 2.69 1.71
ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΦΡΕΣΚΟ 7.34 2.33
ΜΑΡΟΥΛΙ 2.87 0.78
ΜΕΛΙΤΣΑΝΕΣ 8.73 3.2
ΜΠΑΜΙΕΣ 4.51 2.4
ΝΤΟΜΑΤΑ 3.89 2.63
ΠΑΤΖΑΡΙΑ 10 7
ΠΙΠΕΡΙΕΣ 4.78
ΣΕΛΙΝΟ 3.32
ΣΠΑΝΑΚΙ (ωμό/βρασμένο) 3.63/3.75 0.42/0.43

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΑΔΕΡΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΛΑΔΕΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

(g/100g προϊόντος)

ΣΑΚΧΑΡΑ

(g/100g προϊόντος)

ΜΠΡΙΑΜ 9.9 5.3
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ 20 3.3
ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ 8.4 3.5
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ 7.3 2.9
ΓΕΜΙΣΤΑ 15 3.6
ΜΠΑΜΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ 7.3 3.2
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ 5.8 3.5

 

Βιβλιογραφία:

  • S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Beltsville Human Nutrition Research Center. FoodData Central. Available from https://fdc.nal.usda.gov/
  • Boulous, C., Kanellou, A., & Trichopoulou, A. (1996). Computed and chemically determined nutrient content of foods in Greece. The Foods and Nutrients Working Group. International journal of food sciences and nutrition47(6), 507–511.

 

 

 

Top