Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington παρακολούθησαν περισσότερα από 1800 άτομα για περίπου 5 χρόνια. Στην αρχική εξέταση κανένα από τα άτομα αυτά δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη ή γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν βηματόμετρο για μια εβδομάδα, προκειμένου να υπολογισθεί ο μέσος αριθμός των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα.
Περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων θεωρήθηκε ότι είχε πολύ χαμηλή φυσική δραστηριότητα, κάνοντας λιγότερο από 3500 βήματα την ημέρα, ενώ περίπου το 50% των συμμετεχόντων έκανε λιγότερο από 7800 βήματα. Η σύσταση για το καθημερινό περπάτημα είναι το λιγότερο 10000 βήματα την ημέρα.
Στο τέλος της πενταετίας 243 συμμετέχοντες εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη. Περίπου το 17% των ατόμων στην ομάδα με τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα ανέπτυξε διαβήτη σε σύγκριση με το 12% των συμμετεχόντων που έκανε περισσότερα από 3.500 βήματα την ημέρα.
Μετά από συνυπολογισμό της ηλικίας, του καπνίσματος και άλλων παραγόντων κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν περισσότερο είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, ενώ φαίνεται να έχει και άλλες ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό μας, καταλήγουν οι συγγραφείς.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Diabetes Care.
Modest Levels of Physical Activity Are Associated With a Lower Incidence of Diabetes in a Population With a High Rate of Obesity: The Strong Heart Family Study.
Fretts AM, Howard BV, McKnight B, Duncan GE, Beresford SA, Calhoun D, Kriska AM, Storti KL, Siscovick DS.
Diabetes Care. 2012 Jun 20. [Epub ahead of print]
Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.