Αρχή / Αρχική Σελίδα / Υπέρταση πρώιμης έναρξης και σχετιζόμενος με το φύλο υπολειπόμενος κίνδυνος για Καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2)

Υπέρταση πρώιμης έναρξης και σχετιζόμενος με το φύλο υπολειπόμενος κίνδυνος για Καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2)

Επιμέλεια:
Αργύριος Τσακάλης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εισαγωγή: Οι γυναίκες με ΣΔ2 έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό (ΚΔ) κίνδυνο από τους άνδρες. Επιπλέον, παρουσιάζουν τυπικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης (ΑΠ), τα οποία ωστόσο τείνουν να αυξάνονται γρήγορα και νωρίς, ειδικά σε παρουσία ΣΔ2.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί εάν η πρώιμη εμφάνιση  της Αρτηριακής Υπέρτασης (ΑΥ)  μπορεί να εξηγήσει τον μεγαλύτερο ΚΔ κίνδυνο σε γυναίκες με ΣΔ2 και να αξιολογήσει τα οφέλη της εντατικοποιημένης ρύθμισης των επιπέδων της ΑΠ.

Μέθοδοι και κύρια Αποτελέσματα: Από τους 3792 ενήλικες με ΣΔ2 που εντάχθηκαν στη μελέτη : Δράση για τον έλεγχο του ΚΔ κινδύνου στο Διαβήτη (Ονομασία μελέτης -ACCORD), το 49% ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια 4,5±1,6 ετών παρακολούθησης, η συχνότητα εμφάνισης ΚΔ συμβάντων ήταν σημαντικά υψηλότερη σε γυναίκες που εμφάνισαν ΑΥ πρώιμα-νωρίς (<50 ετών) σε σύγκριση με γυναίκες που διαγνώστηκαν με ΑΥ μετά την ηλικία των 50 ετών (31% αύξηση κινδύνου). Στους άνδρες η διαφορά δεν ήταν σημαντική.
Μόνο στο γκρουπ  γυναικών με πρώιμη διάγνωση ΑΥ που έλαβαν εντατικοποιημένη αντιυπερτασική θεραπεία (στόχος ΑΠ <120 mmHg) σε σύγκριση με τους τυπικούς θεραπευτικούς στόχους  (στόχος  ΑΠ<140 mmHg), ο κίνδυνος ΚΔ επεισοδίων μειώθηκε στατιστικά σημαντικά (35%).
Επιπλέον, σε γυναίκες που λάμβαναν αντιυπερτασική αγωγή με στόχο ΑΠ <120 mmHg, για κάθε δεκαετία νωρίτερα στη διάγνωση της  ΑΥ, ο κίνδυνος  εμφάνισης ΚΔ νόσου αυξανόταν κατά 11%.
Συμπεράσματα και σχόλιο σύνταξης: Οι γυναίκες με ΣΔ2 και πρώιμη διάγνωση ΑΥ αντιπροσωπεύουν έναν υποπληθυσμό με πολύ υψηλό ΚΔ κίνδυνο, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα της μελέτης δεν διευκρινίζουν πλήρως το αίτιο αύξησης του κινδύνου. Τα δεδομένα υποστηρίζουν επίσης ένα σαφές κλινικό όφελος που προκύπτει από την εντατικοποιημένη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης που εμφανίζεται στην ηλικία πριν τα 50 έτη σε γυναικείο πληθυσμό με ΣΔ2.

Το άρθρο αποτελεί Ανάλυση της επιστημονικής εργασίας των κάτωθι συγγραφέων στο περιοδικό Διαβητολογίας Diabetes Care

Hongwei Ji, Joseph E. Ebinger, Alan C. Kwan et al. Early-Onset Hypertension and Sex-Specific Residual Risk for Cardiovascular Disease in Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2024;47(6):1028–1031. Doi: doi.org/10.2337/dc23-2275

Top