Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες και της 3ης ημέρας του 23ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου, με ποικιλία διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζιών και επιστημονικών αντιπαραθέσεων σε ενδιαφέροντα θέματα ολιστικής παρακολούθησης των ατόμων με διαβήτη.Στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντες πτυχές της σχέσης του διαβήτη με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ δόθηκαν για τον υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου και τη διαστρωμάτωσή του σε άτομα με ΣΔτ1 και ΣΔτ2. Το ΣΥΜΠΟΣΙΟ παχυσαρκία και καρδιαγγειακός κίνδυνος έδωσε το στίγμα των επιπτώσεών της.

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν θέματα διατροφής σε παιδιά και νέους με παχυσαρκία ή/και ΣΔ, όπως και οι προκλήσεις στη χρήση φαρμάκων σε παιδιά με ΣΔτ1. Η ΔΙΑΛΕΞΗ για τον ρόλο της βιταμίνης D στον διαβήτη και την παχυσαρκία προσέφερε πολλά νεότερα δεδομένα.

Στο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ της ΕΛΕΜΕΔ, παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές της διασύνδεσης της παχυσαρκίας με τον ΣΔτ1.
Μεγάλη υπήρξε η ενεργός συμμετοχή στη θεματική ενότητα διαδραστικού χαρακτήρα, όπου δόθηκε η δυνατότητα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης σχετικά με τις νέες αντιδιαβητικές αγωγές και τα λάθη στη χορήγηση αντιδιαβητικών αγωγών.

Τα καρδιονεφρικά συμβάματα απότοκα υπέρτασης ή διαβήτη αποτέλεσαν άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
Ο Καθηγητής F. Rubino, Chair of Metabolic and Bariatric Surgery στο King’s College London, έκανε μια σημαντική παρουσίαση για τη δημοσίευση στο Lancet Diabetes and Endocrinology Commission on Clinical Obesity κειμένου 55 ειδικών στην παχυσαρκία, σχετικά με προσδιορισμό νέων κριτηρίων για τη διάγνωση της νόσου της παχυσαρκίας, καθώς και για τον διαχωρισμό της σε προκλινική και κλινική παχυσαρκία, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπο αυτού του κειμένου συμφωνίας (consensus statement) στη θεραπεία της παχυσαρκίας και στις πολιτικές υγείας.
Ακολούθως, συζητήθηκαν οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις στον ΣΔτ1, αλλά και πώς η τεχνολογία βελτιώνει τη φροντίδα αυτών των ατόμων.

Οι ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ που δόθηκαν για τις προκλήσεις και προοπτικές στη χρήση φαρμάκων σε παιδιά με κίνδυνο για ΣΔτ2, για τη μεταβολική μνήμη, αλλά και για τα αναπάντητα ερωτηματικά για τις επιδράσεις νεότερων πεπτιδίων συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων.

Προς το τέλος του επιστημονικού προγράμματος, παρουσιάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα για τους ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, το μέλλον στην αντιμετώπιση τόσο του ΣΔτ1 όσο και του ΣΔτ2 αλλά και της παχυσαρκίας.

Η σημερινή ημέρα διανθίστηκε και με αρκετά Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις των Φαρμακευτικών Εταιρειών που συνδράμουν στην επιτυχία του Συνεδρίου, τις οποίες θερμά ευχαριστούμε για τη συνεχιζόμενη και ουσιαστική υποστήριξη στην επιτυχία του συνεδρίου.
Ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες που με φυσική παρουσία παρακολούθησαν και τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου!